Vervolg op: de pijnlijke realiteit

Bij ouderverstoting wordt het contact met 1 van de ouders verbroken, dit gebeurt heel erg vaak doordat de andere ouder (al dan niet bewust) negatief doet over de verstoten ouder. Soms neemt dat extreme vormen aan waarbij er valse beschuldigingen zijn van mishandeling of zelfs van misbruik. Uiteindelijk gaan de kinderen geloven dat dit soort erge dingen daadwerkelijk gebeurt zijn. Dat is het moment waarop de ouder waar de kinderen nog wel zijn dit als argument gaat gebruiken. Die ouder gaat dus aangeven dat de kinderen zelf aangeven hele erge dingen te hebben meegemaakt en daarom geen contact meer willen met de verstoten ouder.

Ik ga zo iets vertellen over de werkelijke slachtoffers in deze situaties, de kinderen. Eerst even de verstoten ouder. Dit is natuurlijk allemaal erg vervelend, frustrerend en pijnlijk voor deze ouders. Hun wens om er voor hun kinderen te zijn is oprecht en legitiem. Dit soort ouders lopen soms trauma’s op. Maar denk ook even aan de overige familieleden, bijvoorbeeld de opa en oma (ouders van de verstoten ouders), ook zij hebben (vaak) geen contact meer met hun kleinkinderen.

De kinderen……. wat zitten die in een intens verdrietige en lastige situatie! Ze zijn vaak nog jong en beïnvloedbaar en tonen grote loyaliteit naar de ouder waar ze zijn. Verplaats je eens in deze kinderen, het is werkelijk zeer moeilijk om in te gaan tegen de vader of moeder die je opvoedt. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn, enkele voorbeelden:

--> Teruggetrokken gedrag
--> Pestgedrag
--> Depressie
--> Slecht zelfbeeld
--> Alcohol / drugs gebruik
--> Relatieproblemen
--> Problemen met eigen identiteit
--> Zelfdoding

Help mee om de bekendheid te verhogen. Laten we er met zijn allen aan werken om deze ouders te helpen, en vooral, om deze kinderen te helpen. Het is voor alle kinderen niet alleen een recht, maar ook iets heel belangrijks om beide natuurlijke ouders te zien.

©[current-year] Kleiborn Coaching - Inspirerend & Ondersteunend

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?